Izbor urednika

Poznata marka čipsa se povlači sa tržišta: Nakon smrti mladića, još dvije djevojčice završile u bolnici

Prema pisanju portala za potrošače Savezne kancelarije za zaštitu potrošača i bezbjednost hrane u Njemačkoj, u proizvodu “Hot Chip Challenge” pronađeni su vrlo fluktuirajući, a ponekad i ekstremno visoki nivoi kapsaicina u čipsu, materije iz ljutih papričica.

Konzumacija istih može dovesti do zdravstvenih tegoba poput iritacije kože i sluznice, mučnine i povraćanja ili problema sa disanjem.

Povlače se proizvodi s rokom trajanja 13. jula 2024, 28. jula 2024, 8. decembra 2024, 10. decembra 2024, 31. decembra 2024. i 5. januara 2025. u nemačkim saveznim zemljama Hessen, Baden-Württemberg,Bavarska, Falačko-Porajnje, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Berlin, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija.

Drastična mera u Nemačkoj je pokrenuta kad su dve tinejdžerke završile u bolnici nakon što su konzumirale čips tokom TikTok izazova. U SAD-u je 14-ogodišnjak preminuo posle konzumacije istog čipsa.

Na TikToku i Instagramu brojna djeca i mladi uključuju se u ovaj “test hrabrosti” u kojem jedu čips “Hot Chip Challenge”, piše Feniks Magazin.

Čips se prodaje u kutiji koja liči na kovčeg. Kada ga jedete, pišu neki njemački mediji, morate da nosite gumene rukavice kako biste se zaštitili.

U nekim slučajevima djeca i mladi su završili u bolnici zbog konzumacije ovog čipsa.

Dvije tinejdžerke iz bavarskog Garmisch-Partenkirchena jele su jako začinjen čips, imale su problema s disanjem, pa su hospitalizovane. Djevojke su učestvovale u takozvanom “Hot Chip Challenge”, u kojem učesnici jedu čips. Prema proizvođaču, riječ je o najljućem čipsu na svijetu.

Izazov u ovom “ispitu hrabrosti” je pojesti izuzetno začinjen tortilja čips. Poslije ne smijete ništa da pijete što je duže moguće kako biste dokazali da možete izdržati ljutinu. Izazov se obično snima i zatim video zapis postavlja na Internet.

Međutim, svako ko želi da kupi izuzetno ljuti čips mora da ima najmanje 18 godina.

Savezni institut za procenu rizika (BfR) upozorio je na ove testove hrabrosti već u septembru.

– U nekim slučajevima konzumacija je već dovela do hitnih medicinskih poziva”, pisalo je ranije u saopštenju BfR-a u vezi s “Hot Chip Challengeom”.

Zbog ovog izazova je nedavno preminuo 14-ogodišnjak u SAD-u nakon čega je proizvođač zatražio od trgovaca širom SAD-a da prestanu da prodaju njihov proizvod.

(Izvor: Fenix magazin)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *